Halvin puhelinliittymä netillä

Puhelinliittymien vertailu voi tuntua haastavalta, etenkin jos tietoa hakee liittymäntarjoajien omista liikkeistä tai heidän nettisivuiltaan. Jokainen tarjoaja kertoo vahvuuksistaan eri tavalla, ja usein tarkoituksena on yrittää vakuuttaa ostaja kaikin mahdollisin keinoin. Usein liikkeessä keskitytään vain halvimpaan mahdolliseen hintaan, ja itse liittymän ominaisuudet jäävät pimentoon. Toisinaan taas ominaisuuksista puhutaan valtavasti – termeillä joita voi maallikkona olla vaikea ymmärtää – ja hinta kerrotaan ostajalle vasta viimeisenä, kun tarvittavista ominaisuuksista ollaan jo tultu yhteisymmärrykseen. Pahimmassa tapauksessa tämä vain sekoittaa ostajan pään ja saa heittämään hanskat tiskiin, ja usein valitsemaan helpoimmalta tuntuvan, myyjän suositteleman vaihtoehdon. Jotta sinun ei tarvitsisi selata kymmeniä eri nettisivuja tai juosta liikkeestä toiseen kysymässä tarjouksia, kokosimme parhaimmat ja edullisimmat vaihtoehdot luotettavasti tälle sivustolle. Alta löydät pohdintaa siitä, kulkeeko hinta, laatu ja ostajan tarpeet aina käsikädessä, ja mistä liittymän kuukausimaksu lopulta oikein koostuu. Vertailemme myös 4- ja 5G liittymiä ja esittelemme netittömän liittymän mahdollisuuden. Lopuksi vastaamme muutamiin usein kysyttyihin kysymyksiin, jotka saattavat kaihertaa myös sinun mieltäsi. Aluksi, tässä meidän kokoama vertailu halvimmista netin tarjoavista puhelinliittymistä:

Mikä puhelinliittymä on minulle halvin?

Pienin kuukausimaksu ei aina tarkoita halvinta liittymää: usein kuukausimaksuun ei olla laskettu puheluita, tekstiviestejä, tai ainakaan ylimenevää dataa mukaan. Tarkasta kuukausittainen datankäyttösi viimeisen vuoden ajalta. Jos olet paljon kotona, töissä tai koulussa, ja käytät siellä erillistä verkkoyhteyttä, ei sinun kannata ottaa liittymää joka takaa valtavan tai rajattoman netinkäytön. Samalla on hyvä tarkastaa kuinka usein lähetät tekstiviestejä, tai minkä pituisia puheluita puhut. Jos tekstiviestit jäävät vähemmälle, ja viestien lähettely painottuu esimerkiksi Facebookiin tai WhatsAppiin, kannattaa panostaa enemmänkin datansiirron nopeuteen ja korkeampaan datankäyttörajaan, ellei jopa rajattomuuteen. Nykyään myös puheluita voi tehdä verkkoyhteyden kautta esimerkiksi yllämainituissa sovelluksissa. Vaikka tekstiviestejä ei tulisikaan lähetettyä ja puhelut jäisivätkin yleensä vähäisiksi, usein niitä kannattaa kuitenkin liittymäpakettiin laittaa jonkin verran varalle. Joskus saattaa käydä niin, että yhden kuukauden sisällä viestejä tuleekin lähetettyä tavallista enemmän, tai puhelu vanhan ystävän kanssa venyy useita tunteja pitkäksi. Tällöin on hyvä, että liittymä korvaa suurimman osan keskusteluista, eikä itselleen jää niin paljon ylimääräistä maksettavaa. Loppujen lopuksi kaikista vaihtoehdoista halvin ei siis välttämättä pitkällä aikavälillä olekaan sinulle edullisin.

Mikä puhelinliittymä on minulle sopivin?

Sopiva puhelinliittymä tarkoittaa jokaiselle ostajalle hieman eri asioita. Siinä missä naapurisi arvostaa rajatonta netinkäyttöä, ilmaisia puheluita sekä kotimaassa että ulkomailla, ja tarvitsee vähintään sata ilmaista tekstiviestiä kuukaudessa, saatat itse olla tyytyväinen pelkkään rajattomaan nettiin. Omat tarpeesi siis määrittävät liittymän sopivuuden. Puhelinliittymän metsästys kannattaakin aloittaa strategisesti asettamalla sille kuukausittainen budjetti. Kun vuokra, sähkö-, lämmitys- ja vesimaksut, bensat, lasten ja omat harrastukset sekä ruokaostokset on tehty, kuinka paljon käteen jää ylimääräistä puhelinlaskun maksamiseen? Kun budjetti on määritetty, kannattaa tutkia omaa puhelinkäyttäytymistään: kuinka monta tuntia vietät puhelimella päivässä, ja kuinka suuri osuus siitä kuluu wi-fi-yhteyteen liitettynä? Entä kuinka monta minuuttia puhut puhelimessa kuukausittain, ja voisiko nämä puhelut tehdä jonkin verkkoyhteyttä käyttävän sovelluksen kautta? Kun suuntaa antava arvio on kirjoitettu ylös, kannattaa seuraavaksi listata esiin nousseet puhelinliittymältä vaaditut ominaisuudet. Moni haluaa esimerkiksi voida lopettaa sopimuksen milloin tahansa sen sijaan, että sitoutuisi pitämään saman liittymän ainakin seuraavan vuoden ajan. Toiset taas haluavat ensimmäisenä nimenomaan varmuuden siitä, että liittymän saa pitää samalla hinnalla ja ominaisuuksilla ainakin yhden vuoden ympäri.

Vertaa puhelinliittymät ja säästä rahaa

Puhelinliittymien vertailu on tehty varsin helpoksi, ja kun ottaa huomioon kaikki ne säästöt, joita voi tehdä laittamalla vain hieman ylimääräistä aikaa omien toivomuksiensa listaamiseen, se on myös todella kannattavaa. Kaikki ovat joskus kuulleet kauhutarinan siitä, kun netti jää päälle koko kahden viikon ulkomaanmatkaksi, ja seuraavassa kuussa postiluukusta tipahtaa kirje, jonka mukaan ylimääräistä maksettavaa kuukausittaisen liittymämaksun lisäksi on kertynyt useita satoja euroja. Kun ennen on joutunut mielipahasta huolimatta maksamaan laskun tai neuvottelemaan sen pienemmäksi, nykyään suurin osa puhelinliittymistä tarjoaa rajattoman kotimaannetin lisäksi jonkin verran ilmaista dataa myös ulkomaille, yleensä EU-alueelle. Jos tietää matkustelevansa paljon esimerkiksi töidensä takia ja haluaa kyetä navigoimaan tutun ja turvallisen Maps-sovelluksen avulla vieraassa kaupungissa – tai tilaamaan itselleen kuljetuksen lentokentälle -, voi tällaisen liittymän hankkiminen olla kannattavaa. Maksamalla muutaman euron, jos sitäkään, enemmän kuukaudessa voi pelastua melkoisista tilanteista, viimeistään siinä vaiheessa, kun ulkomaanmatkan jälkeen availee postilaatikosta löytyviä kirjeitä. Joidenkin joustavien liittymien kohdalla on myös mahdollista muuttaa liittymää niin, että se mahdollistaa netinkäytön ulkomailla vain yhden kuukauden ajan. Jos matkustelee vähemmän, tämä voi tulla edullisemmaksi.

Moni maksaa liittymästään tietämättään muutaman euron ylimääräistä joka kuukausi. Käyttämättömät etuudet, kuten esimerkiksi rajattomat ulkomaanpuhelut, voivat vuodessa kerryttää ylimääräistä maksettavaa useiden kymmenien eurojen edestä, ja tätä voi jatkua helposti useampia vuosia, ellei liittymän ominaisuuksiin perehdy tarkasti. Muita usein harkitsematta jääviä ominaisuuksia, joita loppujen lopuksi vain hyvin harva tarvitsee, ovat rajaton nettiyhteys ja rajaton määrä lähetettäviä tekstiviestejä. Esimerkiksi 10 Gt:n kuukausirajalla pärjää loistavasti, jos käyttää kotona ollessaan kodin omaa wi-fi-verkkoa, eikä käytä paljon dataa kuluttavia suoratoistopalveluja, kuten Netflixiä tai YouTubea koulu- tai työmatkoillaan. Esimerkiksi Instagramin selailu vartin ajan, tai esimerkiksi sähköpostin tarkastaminen ja muutaman viestin lähettäminen ei kuluta dataa kovinkaan paljoa, ja vain vähän puhelintaan käyttävä ei välttämättä saa edes 10 Gt:tä täyteen. Moni maksaa turhaan myös rajattomista tekstiviesteistä, kun ainoat viestit lähetetään omille isovanhemmilleen tai niille ystäville, jotka eivät ole vieläkään uskaltautuneet sosiaalisen median tai esimerkiksi WhatsAppin pariin. Kun puhelinliittymiä vertailee heti aluksi tarkasti keskenään, voi pitkällä tähtäimellä saada säästettyä valtavasti rahaa. Siksi olemmekin täällä Helppovertailu.fi:ssä tehneet sen erityisen helpoksi kaikille puhelinliittymää etsiville.

Halvin puhelinliittymä ilman nettiä

Halvin liittymä netillä ei välttämättä ole ostajalle järkevin vaihtoehto. Moni nimittäin pärjää loistavasti ilman sitä luottamalla julkisiin wi-fi-verkkoihin, tai yksinkertaisesti viettämällä enemmän aikaa kotona. Etenkin pääkaupunkiseudulla asuttaessa julkisia verkkoja löytyy heti kotiovesta ulos astuttaessa: matka työpaikalle sujuu mukavasti junan verkkoa käytettäessä, ja työpaikalla taas on oma wi-finsä taukohuoneessa huilaileville. Töiden jälkeen suuntana on korttelin päässä oleva kuntosali, joka myöskin takaa asiakkailleen ilmaisen verkon, jonka ansiosta treenimusiikkia ei tarvitsekaan ladata puhelimelle erikseen. Jos kuntosalin sijasta suuntana on lähikahvila leivosten parissa, salasanan wi-fi-verkkoon saa viimeistään kassalta kysymällä. Toisaalta, jos puhelinta tulee käytettyä vain kotona, ei erillistä nettiyhteyttä edes tarvitse liittää omaan liittymäänsä. Puhelinliittymän voi saada halvalla, jos luopuu jatkuvasti taskussa kulkevasta verkkoyhteydestä. Vaikka näin tekemällä joutuu luopumaan tietynlaisesta vapaudesta, yleensä rahaa säästyy enemmän muihin huvitteluihin. Usein netittömissä puhelinliittymissä on muita ominaisuuksia, kuten enemmän puheaikaa ja rajattomat tekstiviestit. Tällainen puhelinliittymä sopii siis loistavasti sekä paljon liikkuville että kotihiirille, ja etenkin niille, jotka elävät mieluummin ilman puhelinta ja perustavat enemmän soitella puhelinluetteloa läpi kuin kirjoitella heille erilaisten sovellusten kautta.

Halvin puhelinliittymä 4G-netillä

Teknologia on kehittynyt hurjasti sitten 2G:n, eli toisen sukupolven matkapuhelinteknologian, digitalisoitumisen, julkistamisen. Nykyään yleisintä tiedonsiirtoteknologiaa on 4G-internet-yhteys, joka toimii samalla periaatteella, mutta reilusti nopeammalla latausnopeudella. Mittaukset osoittavat 4G-netin olevan ainakin kymmen kertaa 3G-nettiä nopeampi. Tietyillä alueilla, joilla taajuuksia on enemmän, 4G:n nopeus voi kurottaa jopa 15-kertaa nopeammaksi kuin tavallinen 3G. Kaikki uudet älypuhelimet tukevat 4G-nettiä, ja se onkin tämän hetken suositelluin nettimuoto, sillä se kattaa melkein koko Suomen. Jokaisessa älypuhelimessa on myös ominaisuus, jonka avulla 4G:n vaihtuu automaattisesti 3G-yhteyteen, jos 4G:tä ei ole tarjolla esimerkiksi virtakatkoksen tai yksinkertaisesti vain sijainnin takia. Tällä hetkellä halvimmat puhelinliittymät rajattomalla 4G netillä ovat hinnaltaan noin 20 euroa kuukaudessa, mutta halvempiakin saa, jos netin ei tarvitse olla rajaton. Jos et käytä suoratoistopalveluja, kuten Netflixiä tai YouTubea, esimerkiksi 10 Gt:n rajattu netti voi riittää mainiosti. Tällöin 4G-liittymän voi saada jopa kymmenellä eurolla per kuukausi. 4G-netti on yleisin vaihtoehto, ja sitä voi käyttää puhelimen asetuksia muuttamalla, vaikka liittymä olisikin alun perin ostettu 5G-liittymänä. Voit vertailla eri operaattorien 4G-liittymien hintoja helposti sivustollamme!

Halvin puhelinliittymä 5G-netillä

5G, eli viidennen sukupolven datayhteys on loistava valinta sellaisille käyttäjille, jotka arvostavat nopeutta ja asioiden yhteenkuuluvuutta. 5G toimii entistä paremmin laitteiden yhdistämiseen ja niiden automatisointiin, sekä yleisesti suoratoistopalveluiden käyttöön. Jos yhdellä kavereista ei yllättäen olekaan jäljellä käytettävää mobiilidataa, 5G-yhteyden omaava voi jakaa sen kätevästi toiselta puolelta taloa ilman, että yhteys pätkii. Kun moni on siirtynyt toimistotöistä kotona työskentelyyn, myös nettinopeuden tärkeys on korostunut uudella tavalla – tapaamisten on sujuttava mutkitta, ja töitä ei voi palauttaa myöhässä. Suomen 5G-verkkoa laajennetaan aktiivisesti, ja se toimii ongelmitta jo ainakin pääkaupunkiseudulla. Jos 5G-liittymän omaavana päätyy sellaiselle alueelle, jossa kyseistä verkkoa ei vielä tueta, siirtyy puhelin automaattisesti käyttämään 4- tai 3G-verkkoa, tarjonnan mukaan. 5G-liittymän omistaja et ole siis sitoutunut käyttämään vain kyseistä datayhteyttä – itse asiassa, se tuo vain enemmän vapauksia. Tällä hetkellä halvin puhelinliittymä 5G-netillä on noin 29 euroa kuukaudessa, rajattomalla puheajalla, tekstiviesteillä ja nettiyhteydellä. Kun verkon kattavuus laajenee myös muualle Suomeen ja markkinoilla olevat älypuhelimet päivitetään tukemaan 5G-nettiä, myös liittymien hinta tulee laskemaan. Voit vertailla halvimpia puhelinliittymiä 5G-netillä kätevästi sivustomme kautta, asettamalla vaatimuksesi hinnasta hakuehtoihin.

Mistä puhelinliittymän hinta muodostuu?

Puhelinliittymän hinta ei muodostu pelkästään käytettävän datan määrästä, vaan myös sen käyttönopeudesta. Kun dataa on käytössä paljon ja nopeus on korkea, sitä voi käyttää huoletta. Tavallisella netinkäytöllä dataa kuluu noin gigatavun verran kuukaudessa, mutta jos älypuhelin pysyy kädessä useita tunteja päivässä, saattaa gigatavuja tarvita useita kymmeniä. Tällaisessa tapauksessa rajaton datapaketti voi olla parempi vaihtoehto kuin muutamaan kymmeneen gigatavuun rajattu paketti. Myös puhelujen pituus ja lähetettyjen tekstiviestien määrä vaikuttaa liittymän hintaan, mutta loppusumma riippuu valtavasti omista tottumuksista. Jos viestejä tulee lähetettyä paljon tai puhelut kestävät tunteja, tulee rajattoman tekstiviestipaketin ottaminen pitkässä juoksussa paljon rajattua halvemmaksi. Ensimmäisenä liittymänkäyttökuukautena hintaan vaikuttaa myös avausmaksu, joka on keskimäärin 5 euroa. Avausmaksu on maksettava myös silloin, kun siirtyy paketista toiseen saman operaattorin sisällä. Ellei kyseessä ole kaikin puolin rajaton liittymä, siihen kuuluu yleensä myös kiinteä kuukausimaksu. Kiinteän kuukausimaksun lisäksi ostaja maksaa siis käyttämästään netistä, sekä jokaisesta tekstiviestistä ja puhutusta minuutista, ellei kyseessä ole rajaton liittymä. Yleisesti, rajattomat liittymät tuovat ostajalle mielenrauhan, sillä postiluukusta ei voi koskaan tipahtaa yllättäviä laskuja.

Halvin liittymä löytyy vertailemalla

Joskus ainoa liittymälle asetettu vaatimus on matala hinta. Siinäkin tapauksessa ainoa tapa löytää juuri itselleen halvin liittymä on alkaa vertailemaan. Siinä missä ennen operaattorien kilpailuttaminen vaati liikkeestä toiseen juoksemista tai sanomalehtien aktiivista selaamista, nykyään homma hoituu paljon nopeammin nettisivujemme kautta. Kun teet hintavertailuja netissä, kukaan ei yritä myydä sinulle enempää kuin mitä pyydät, eikä sinun tarvitse selitellä budjettiasi. Ennen kaikkea, säästät aikaa, sillä sinun ei tarvitse edes poistua kotoasi, tai jäädä kaupunkiin pyörimään työpäivän jälkeen. Helppovertailu.fi:ssä vertaamme kymmeniä eri liittymätarjouksia ja listaamme ne kätevästi järjestyksessä halvimmasta kalleimpaan. Hinnan lisäksi pääset samalla vertailemaan myös tarjottua nettinopeutta, yhden tekstiviestin lähetyksen ja minuutin puhelun hintaa. Kun tiedät mitä etsit, sopiva liittymä löytyy näppärästi. Kun olet kirjoittanut vaatimuksesi ylös, voit klikata ne hakufiltteriksi, jolloin saat vain tarjouksia, jotka sopivat sinun vaatimuksiisi. Jos et ole varma siitä, millainen liittymä sopisi juuri sinulle, voit myös rauhassa selailla vaihtoehtoja ja tutustua eri liittymiin ja sivustoomme. Kun löydät sopivan liittymätarjouksen, sinut ohjataan suoraan palveluntarjoajan sivuille, jossa voit viimeistellä sopimuksen turvallisesti ja nopeasti.

Halvin puhelinliittymä – Usein kysyttyä