Lainojen yhdistäminen

Pari luottokorttia, keittiöremonttia varten otettu kulutusluotto, silmälasien ja matkapuhelimen osamaksusopimukset… Tiedätkö sinä, kuinka paljon maksat kuukaudessa erilaisten pienlainojen ja luottokorttien lyhennyksiä? Entä kuinka paljon rahaa kuluu korkoihin ja tilinhoitomaksuihin? Erilaiset lainat ja maksukortit ovat kätevä tapa tasapainottaa taloutta, mutta monen yksittäisen maksuerän kokonaisuuden hahmottaminen saattaa joskus olla hankalaa. Voi myös olla, että maksat aivan turhaan päällekkäisiä tilinhoitomaksuja ja muita kiinteitä kuluja moneen eri paikkaan. Yhdelle isommalle lainalle saat helposti myös paremman koron kuin usealle pienelle. Kannattaa siis kaivaa kynä sekä ruutupaperia esille, laskea kaikki olemassa olevat pikavipit ja pienlainat yhteen ja katsoa, saisitko ryhtiä talouteesi yhdistämällä lainasi. Käytännössä lainojen yhdistäminen tarkoittaa sitä, että haet pankista tai rahoituslaitoksesta yhden isomman lainan, jolla maksat kaikki vanhat lainasi pois. Sen jälkeen näet selvästi, kuinka paljon rahaa lyhennykseen ja korkoihin täytyy kuukaudessa varata, ja yksi eräpäivä on helpompi muistaa kuin seitsemän erillisen laskun eräpäivät. Tiedät tarkalleen, kuinka paljon sinulla on lainaa, ja koska laina on maksettu pois nykyisellä maksutahdilla. Korkoihin ja kiinteisiin kuluihinkin kuluu vähemmän rahaa. Sinulle jää siis enemmän aikaa ja rahaa nauttia elämästäsi juuri itsellesi sopivalla tavalla. Lainojen uudelleenrahoitusta eli yhdistelylainaa tarjoavat useat eri pankit ja rahoituslaitokset, ja eri toimijoiden lainaehdot saattavat erota toisistaan huomattavasti.

Lainamäärä:
Laina-aika
 • Suodata
 • Ilman vakuuksia
 • Yhdistelylaina
 • Montatarjousta yhdellä hakemuksella
 • Ilman luottotietoja
 • 18-vuotiaalle
Lajittele:
Löysimme sinulle sopivaa lainatarjousta
Löysimme sinulle sopivan lainatarjouksen
Emme löytäneet lainatarjousta. Muuta hakuehtoja.
Näytä lisää tuloksia

Lainojen yhdistäminen voi helpottaa talouttasi

Ottaessasi pienlainan sitoudut lainan lyhentämisen lisäksi maksamaan lainanantajalle korkoa lainaamallesi summalle, sekä maksamaan kiinteitä tilinhoitomaksuja tai muita kiinteitä kuluja. Samoin osamaksulla ostaessasi saatat huomaamattasi maksaa samasta tuotteesta huomattavasti enemmän korkojen ja kulujen muodossa, kuin jos olisi ostanut saman tuotteen kertamaksulla. Mitä pidempi laina-aika on, sitä suurempi summa näistä kaikista ylimääräisistä kuluista muodostuu. Ja mitä useampaa lainaa lyhennät kuukausittain, sitä useammalle eri taholle maksat samasta asiasta. Et ehkä tilaisi kotiisi viittä eri sanomalehteä, joissa kaikissa on samat uutiset – aivan samoin ei välttämättä ole järkevää maksaa tilinhoitopalkkiota viidelle eri luotonantajalle. Lainojen tarjoajat ovat myös välillä ovelia: lainassa saattaa olla houkuttelevan edullinen vuosikorko, mutta kalliit tilinhoitopalkkiot nostavatkin todellisen vuosikoron pilviin. Lainojen yhdistäminen voi helpottaa talouttasi usealla eri tavalla. Ensinnäkin maksat vain yhden tilinhoitopalkkion usean eri tilinhoitomaksun sijaan. Saat usein neuvoteltua yhdelle suuremmalle lainalle kilpailukykyisemmän koron kuin monelle pienelle. Maksuliikenteen hallinta helpottuu, kun lyhennät vain yhtä lainaa kerran kuukaudessa, joten sinun on yksinkertaista huolehtia, että tilillä on aina riittävästi katetta laskun maksamiseen. Lisäksi yhden lainanantajan kanssa pystyt joustavammin neuvottelemaan kuukausittaisista lyhennyksistä, jolloin voit maksaa lainasi pois halutessasi aiempaa nopeammin tai hitaammin. Pysyt jatkuvasti kärryillä siitä, mitä taloudessasi tapahtuu, ja pystyt tekemään perusteltuja päätöksiä kulutuskäyttäytymisesi suhteen.

Yhdistä lainasi helposti

Lainojen yhdistäminen on helppoa – käytännössä lasket olemassa olevien lainojesi summat yhteen, haet haluamastasi pankista riittävän suuruisen yhdistelylainan ja maksat sen jälkeen vanhat lainasi pois. Saadaksesi lainojen yhdistämisestä mahdollisimman suuren hyödyn, kannattaa kuitenkin harkita hetki, mistä yhdistelylainan ottaa. Internetistä löytyy tällä hetkellä useita sivustoja, jotka auttavat sinua lainojen kilpailuttamisessa. Sivustot tekevät yhteistyötä pankkien ja rahoituslaitosten kanssa, ja täyttämällä yhden hakemuksen lainoja vertailevalla sivustolla tavoitat samalla kertaa jopa parikymmentä eri lainan tarjoajaa. Voit siis vähällä vaivalla saada lainatarjouksen useammalta eri pankilta ja valita rauhassa parhaiten omaan talouteesi sopivan lainan. Lähes kaikkien Suomessa toimivien lainanvertailupalvelujen käyttö on kuluttajalle ilmaista: jos päädyt ottamaan lainan jonkun vertailusivuston kautta saamasi tarjouksen perusteella, lainan tarjoaja maksaa sivustolle palkkion lainan välittämisestä. Yhdistelylainojen huolellinen vertaileminen kannattaa, sillä alalla käy kova kilpailu ja osa luotonantajista tarjoaa lainaa huomattavasti paremmilla ehdoilla kuin toiset. Lainaehdot vaihtelevat myös haettavan lainasumman ja laina-ajan suhteen, joten vaikka joku tietty pankki olisi tehnyt ystävällesi parhaan mahdollisen tarjouksen, sinulle saattaa silti olla kannattavampaa ottaa laina jostakin aivan toisesta paikasta. Kannattaa myös muistaa, että koska tilinhoitomaksut vaihtelevat eri toimijoiden välillä, ainoa vertailukelpoinen mittari lainasta koituville kustannuksille on todellinen vuosikorko. Todellinen vuosikorko kuvaa sitä todellista vuotuista korkoprosenttia, jonka luotosta perityt korot ja maksut aiheuttavat.

Miksi lainat kannattaa yhdistää?

Lainojen yhdistäminen kannattaa, jos uuden lainan korko ja muut kustannukset ovat alhaisemmat kuin olemassa olevissa lainoissa. Erityisesti lainojen yhdistämistä kannattaa harkita, jos sinulla on ennen 1.9.2019 myönnettyjä, korkeakorkoisia vakuudettomia kulutusluottoja. Suomessa on lailla rajoitettu pienlainojen ja kulutusluottojen korkoja useita kertoja historian saatossa. Syyskuussa 2019 astui voimaan vakuudettomien kulutusluottojen korkoja rajoittava lakimuutos, joten 1.9.2019 jälkeen myönnettyjen kulutusluottojen nimelliskorko voi olla korkeintaan 20 %, minkä lisäksi luotonantaja voi periä korkeintaan 150 euroa vuodessa muita lainaan liittyviä kuluja, kuten avauspalkkioita tai tilinhoitomaksuja. Koronaviruspandemian ja sen useille palkansaajille ja yrittäjille aiheuttaman taloudellisen ahdingon vanavedessä 1.7.2020 maksiminimelliskorko pudotettiin väliaikaisesti vielä puoleen edellisestä eli 10 prosenttiin vuoden 2020 loppuun asti. Lakimuutos koskee vain uusia lainoja, ei ennen lain voimaantuloa myönnettyjä lainoja, joten nyt kannattaa ehdottomasti tarkistaa vanhojen kulutusluottojen korot, kilpailuttaa lainat uudelleen ja hakea uutta lainaa niiden tilalle. Lainojen kilpailuttaminen ja yhdistäminen kannattaa tehdä mahdollisimman pian, sillä maksettavaa korkoa lainasummalle kertyy päivittäin, ja mitä nopeammin kilpailutat lainasi, sitä enemmän ehdit hyötyä heinäkuun alussa voimaantulleesta väliaikaisesta korkokatosta. Lainojen kilpailuttaminen on kuluttajan oikeus, eikä vanhojen lainojen ennenaikaisesta takaisinmaksusta koidu asiakkaalle ylimääräisiä kustannuksia. Lue kuitenkin saamasi lainatarjous huolella varmistuaksesi lainan ehdoista ja todellisista kustannuksista, sillä yhdistelylainojenkin ehdot vaihtelevat lainan antajasta riippuen.

Velkojen yhdistämisen haitat

Lainojen yhdistämiseen ei sisälly erityisen suuria riskejä, mutta yhdistelylaina kannattaa silti ottaa harkiten ja tutustua sen ehtoihin huolella. Ethän halua päätyä tilanteeseen, jossa lainojesi todelliset kustannukset pienenemisen sijaan kasvavat. Kannattaa siis käyttää hetki yhdistelylainan kilpailuttamiseen, eri lainantarjoajien tarjousten vertailuun ja miettiä myös rauhassa, mitkä lainat ja osamaksusopimukset haluaa maksaa pois uudella lainalla. Vaikka yksittäisten pienlainojen ja pikavippien korot ja kulut ovat usein korkeita, saattaa vaikkapa osamaksusopimusten joukosta löytyä myös taloudellisesti järkeviä sopimuksia. Jos olet saanut esimerkiksi huonekaluliikkeestä 12 kuukautta korotonta ja kulutonta maksuaikaa sohvan ostettuasi, olisi hölmöä maksaa tuota summa pois lainarahalla. Silloinhan sinulle aiheutuvat kustannukset kutistumisen sijaan kasvaisivat. Kannattaa siis miettiä, mitkä lainat tällä hetkellä maksavat sinulle eniten, ja vaikkapa testailla lainalaskurin avulla eri suuruisten yhdistelylainojen todellisia kustannuksia. Sillä lailla löydät oman taloutesi kannalta parhaan mahdollisen ratkaisun, etkä päädy ojasta allikkoon. Toinen mahdollinen riski liittyy epärealistisiin odotuksiin: lainojen yhdistäminen ei automaattisesti takaa tasapainoista taloutta, varsinkaan jos luottoja on kertynyt paljon. Lainojen kilpailuttamisen yhteydessä kannattaakin rehellisesti pohtia, mihin tarkoituksiin lainaa on otettu, ja ovatko kaikki lainat olleet aidosti tarpeellisia. Joskus ainoa keino pikavippikierteen katkaisuun on tarkistaa kulutustottumuksiaan ja luopua ainakin väliaikaisesti vähemmän tärkeistä asioista, jotta rahaa riittää sinulle itsellesi kaikkein tärkeimpiin juttuihin.

Mitä lainoja voi yhdistää?

Käytännössä lainojen yhdistäminen tapahtuu laskemalla olemassa olevien lainojen loppusummat yhteen ja ottamalla uusi laina, jonka summa riittää kaikkien vanhojen lainojen pois maksamiseen. On siis sinusta itsestäsi kiinni, millaisia lainoja haluat yhdistää, tai haluatko pitää jonkun tietyn lainan erillään muista. Yhdistelylainoja tarjoavat rahoituslaitokset eivät ota kantaa siihen, mihin ja miten yhdistelylaina käytetään. Tyypillisiä yhdisteltäviä lainoja ovat korkeakorkoiset kulutusluotot, niin sanotut pikavipit, luottokorttivelat ja osamaksusopimukset. Yhdisteltävien lainojen varsinaisella käyttötarkoituksella ei ole merkitystä – laina voi yhtä hyvin olla otettu uuden auton tai veneen hankkimista, perheen lomamatkaa, yllättäviä remonttikustannuksia tai uutta sohvakalustoa varten. Luottokorttia on saatettu käyttää mihin tahansa päivittäisistä take away -kahveista ruokaostoksiin tai Netflixin kuukausimaksuista eläinlääkärikuluihin. Osamaksusopimuksellakin voi nykyään ostaa lähes mitä tahansa huonekaluista kodinelektroniikkaan, harrastusvälineisiin ja silmälaseihin. Lainoja yhdistettäessä tärkeintä on pysyä selvillä vanhojen lainojen koroista ja muista maksuista sekä lainojen yhteissummasta. Kun tiedät, millainen korkotaso jo olemassa olevissa lainoissasi on, pystyt tekemään perustellun päätökseen siitä, mitkä lainat haluat maksaa pois yhdistelylainalla, ja kannattaako joku tietty laina kenties jättää uuden lainan ulkopuolelle. Tarkka käsitys vanhojen lainojen kuluista ja määrästä taas auttaa mitoittamaan uuden lainan oikein. Uuden lainan tulisi riittää valittujen lainojen poismaksuun kokonaisuudessaan, mutta luonnollisesti ei ole järkevää ottaa enempää lainaa kuin sillä hetkellä tarvitsee.

Kuinka paljon lainojen yhdistämisellä voi säästää?

Jokaisen ihmisen talous tuloineen, menoineen ja prioriteetteineen on erilainen. Se, paljonko voit lainojen yhdistämisellä säästää, riippuu siis täysin omasta uniikista tilanteestasi – yksittäisten lainojen määrästä, lainojen kokonaissummasta ja siitä, milloin olet lainasi ottanut. Jos sinulla on vielä ennen syksyn 2019 lakimuutosta otettuja lainoja, niiden korko voi olla niin korkea, että jo yksittäisen lainan uudelleen kilpailuttamalla saatat säästää kymmeniä euroja kuukaudessa. Eräät lainoja kilpailuttavat sivut mainostavat, että heidän asiakkaansa säästävät keskimäärin 200–300 euroa kuukaudessa lainojen yhdistelylainan avulla, mutta kaikki sivustot eivät avaa näiden laskelmien taustoja. Varminta siis on kaivaa kaikki lainapaperinsa esiin, tarkistaa olemassa olevien lainojen määrät sekä todelliset vuosikorot ja kokeilla, millaisen tarjouksen eri pankit antavat. Jos sinulla on varallisuutta, jota voit käyttää yhdistelylainan vakuutena, kannattaa myös tarkistaa, voisitko saada paremmat lainaehdot vakuuksia käyttämällä. Lainojen vertailusivustojen kautta tehty lainojen kilpailuttaminen ei koskaan sido sinua mihinkään, ja saat nopeasti juuri sinulle räätälöidyn tarjouksen. Sitten vain laskin kauniiseen käteen ja laskemaan, millaisen säästön yhdistelylaina sinulle toisi. Kannattaa muistaa, että vaikka kuukausittainen säästö ei olisikaan satoja euroja, lainan korvaaminen halvemmalla voi silti kannattaa. Parin kympin kuukausisäästöstä kertyy vuodessa jo 240 euroa, ja pelkästään talouden selkeyttäminen yhden hallittavissa olevan lainan avulla voi olla kilpailuttamiseen käytetyn vaivan arvoista.

Kuinka valita paras yhdistelylaina?

Ei ole olemassa yhtä autoa, joka olisi absoluuttisesti paras jokaiselle autoilijalle ja mihin tahansa käyttöön. Samoin yksi ja sama yhdistelylaina ei ole se oikea kaikille ja kaikkiin elämäntilanteisiin. Tässä vaiheessa artikkelin lukemista sinulla ehkä on jo jonkinlainen käsitys siitä, millaisia lainoja sinulla itselläsi on, ja mitkä niistä kenties ainakin haluaisit korvata edullisemmalla lainalla. Seuraavaksi kannattaakin suunnistaa jollekin netin useista lainoja kilpailuttavista sivustoista ja kokeilla laskurilla tai suoraan tarjousta pyytämällä, millaisia tarjouksia juuri sinä voisit saada eri pankeista ja eri lainanantajilta. Vilkaise myös, millaisia kulutusluottovaihtoehtoja omalla pankillasi on tarjolla, sillä lainan ottaminen pankilta, jonka asiakas jo muutenkin olet, on monessa mielessä kätevää. Netissä toimivat lainanvertailusivustot tekevät yhteistyötä monien eri lainanantajien kanssa, mutta yhdellä hakemuksella et koskaan tavoita kaikkia Suomen rahoituslaitoksia. Useampia sivustoja kokeilemalla varmistat, että hakemuksesi tavoittaa mahdollisimman monta lainanantajaa. Jos et saa hakemuksesi perustella yhtään lainatarjousta tai saat niitä hyvin vähän, voit kokeilla tehdä uuden hakemuksen eri summalle. Kannattaa muistaa, että vakuudeton laina on yleensä vakuudellista lainaa kalliimpi, koska siihen sisältyy lainan antajan kannalta suurempia riskejä. Jos sinulla siis on omaisuutta, esimerkiksi asunto tai sijoituksia, jota voit käyttää uuden yhdistelylainan vakuutena, kannattaa myös tarkistaa, voisitko saada tällaiselle lainalle paremmat lainaehdot kuin vakuudettomalle lainalle.

Lainojen yhdistäminen kokemuksia

Kuluttajien kokemukset lainojen yhdistämisestä ovat pääosin positiivisia. Kukapa meistä ei ilahtuisi, kun korkojen osuus lainoista pienenee ja kuukausittainen lyhennys sopii omaan talouteen? Lainojen vertailu ja yhdistelylainan hakeminen koetaan useimmiten helpoksi ja nopeaksi. Yhdistelylaina lisää oman talouden hallinnan tunnetta ja vähentää stressiä, kun ei tarvitse huolehtia useiden eri lainojen eräpäivistä ja maksuaikatauluista. Asiakkaat kiittävätkin yhdistelylainan mukanaan tuomaa rahan- ja ajansäästöä. Yhdistelylaina on helpottanut monia asiakkaita saamaan taloutensa paremmin tasapainoon. Kun maksettavana on vain yksi laina, kuukausilyhennys ja eräpäivä ovat aina tiedossa ja niihin on helpompi varautua. Pysyt paremmin kärryillä siitä, kuinka paljon rahaa sinulla on käytettävissä muihin menoihin, kun tiedät tarkalleen, miten suuri summa lainanlyhennykseen kuluu. Yhden lainanantajan kanssa on myös helpompaa neuvotella mahdollisista lyhennysvapaista kuukausista. Joskus yhdistelylainaa haettaessa ollaan kuitenkin liikkeellä liian myöhään. Jos velkakierre on lähtenyt pahasti käsistä ja asiakkaalla on ehkä jo maksuhäiriömerkintä, yhdistelylainaa voi olla vaikea saada. Lainaa ei ehkä ole tarjolla kovin hyvillä ehdoilla, tai sitä ei saada niin suurelle summalle, että sillä pystyisi maksamaan kaikki vanhat lainat pois. Liian tiukalle mitoitettua yhdistelylainaa voi myös olla vaikea maksaa pois suunnitellussa tahdissa, jolloin houkutus ottaa uusia lainoja kasvaa. Yhdistelylaina ei olekaan automaattinen ratkaisu kaikkiin taloudellisiin ongelmiin, vaan sen lisäksi saatetaan tarvita muita toimenpiteitä.

Yhdistelylaina voi auttaa pois velkakierteestä

Velkakierteellä tarkoitetaan tilannetta, jossa kuluttuja on ottanut velkaa elämisensä rahoittamiseen, ja joutuu sitten joko ottamaan uuden velan vanhan lyhennyksistä selviämiseen, tai sitten lyhennykset syövät käytettävissä olevista varoista niin suuren osan, että muita pakollisia menoja joudutaan taas rahoittamaan lainarahalla. Koska pankille takaisin maksettava summa on korkojen ja kulujen vuoksi aina korkeampi kuin alun perin lainaksi otettu summa, velkakierre syvenee pikkuhiljaa. Velkakierre lähtee usein liikkeelle elämänmuutoksesta ja pienistä summista. Aiemmin raha-asiansa hyvin hoitanut henkilö jää ehkä työttömäksi tai eroaa puolisostaan, jolloin taloudellinen tilanne muuttuu, mutta kulutustottumukset pysyvät ennallaan. Ensiavuksi on usein helppoa ottaa pieni laina, jonka voi sitten seuraavan kuun palkasta maksaa pois, mutta seuraavan kuun lopussa rahaa tuntuu taas olevan liian vähän ja niin edelleen. Yhdistelylaina voi olla ratkaisu velkakierteestä pois pääsemiseen, sillä lainojen kulut ja korot ovat tällöin usein alkuperäistä pienemmät. Lainan kuukausierä on usein mahdollista sovittaa sellaiseksi, että rahaa riittää lyhennysten lisäksi myös elämiseen, eikä uutta velkaa tarvitse ottaa pakollisten kulujen kattamiseen. Haettavan lainan ja lyhennysten mitoittamisessa kannattaa kuitenkin olla realistinen ja tarkistaa myös kulutustottumuksiaan, sillä muuten yhdistelylainaksi tarkoitettu laina voi päätyä vain yhdeksi lainaksi muiden joukossa. Jos velkakierteesi on päässyt jo pahaksi, kannattaa apua ja neuvoja tilanteen ratkaisemiseen hakea esimerkiksi Takuusäätiöltä.

Yhdistämällä lainat vähennät unohtuneiden maksujen riskiä

Postiluukusta on päivän aikana tipahtanut kirjekuori, jonka nostat keittiön pöydän kulmalle tullessasi töistä kahden nälkäisen lapsen ja täysien kauppakassien kanssa. Siihen mennessä, kun ruokakassit on purettu, jauhelihakastike valmistettu ja kaikilla vatsat täynnä, onkin aika kiidättää juniori jalkapalloharjoituksiin. Lasten mentyä nukkumaan et ehkä enää muista koko kirjekuorta, joka on jo ehtinyt hautautua muiden tavaroiden alle. Kuulostaako tutulta? Jos kuukausittain maksettavia laskuja ja lainanlyhennyksiä on paljon, riski yksittäisen maksun unohtumiseen on suuri. Yksittäiset, säännölliset maksut on helppo muistaa, mutta harva pysyy timanttisesti kartalla jokaisen osamaksusopimuksen eräpäivistä ja lyhennysaikatauluista. Satunnaisen laskun eräpäivän unohtuminen ei ole maailmanloppu, mutta siitä seuraa aina ylimääräisiä kustannuksia. Ja jos jo muutenkin maksat lainanlyhennyksen lisäksi korkoja ja tilinhoitomaksuja, maksumuistutukset ja viivästyskorot kasvattavat lainan hintaa entisestään. Yhdistämällä lainasi yhdeksi suuremmaksi lainaksi unohtuneiden maksujen riski pienenee. Sinulla on kuukausittain vain yksi laina lyhennettävänä ja yksi eräpäivä muistettavana. Stressi laskupinon hallinnasta vähenee, kun pystyt tarvittaessa helposti tarkistamaan verkkopankista, onko tämän kuun lyhennys jo mennyt sen sijaan, että etsisit kymmenen eri pienlainan lyhennyksiä kaikkien muiden tilitapahtumien seasta. Yhdistelylaina ei ehkä takaa sinulle stressitöntä ja kiireetöntä arkea, mutta ainakin sinulla on muutama lasku vähemmän muistettavana, ja voit käyttää aikasi johonkin mukavampaan kuin sen pohtimiseen, oletko varmasti hoitanut tässäkin kuussa kaikki tarvittavat lainanlyhennykset.

Miten lainat voi yhdistää?

Lainojen yhdistäminen on yksinkertaista. Lasket ensin olemassa olevien lainojesi loppusummat yhteen, sitten haet pankista lainan, jolla pystyt maksamaan kaikki vanhat lainat pois ja rahat saatuasi maksat kaikki muut lainat kerralla pois. Tämän jälkeen sinulla on vain yksi laina, jonka kustannukset ja lyhennysaikataulu ovat tarkasti selvillä. Vaikka prosessi onkin yksinkertainen, se kannattaa kuitenkin tehdä huolellisesti. Kun olet vanhojen lainojen kartoittamisessa tarkka ja realistinen, pystyt hakemaan kerralla uuden lainan riittävän suurelle summalle. Yksi yleisistä ongelmista lainojen yhdistelyyn liittyen nimittäin on, että alkuinnostuksessa ei muisteta kaikkia olemassa olevia lainoja, jolloin niitä ilmestyy yhdistelylainan ottamisen jälkeen lisää. Tällöin uusi laina ei välttämättä riitäkään kaikkien vanhojen lainojen kattamiseen. Toinen tyypillinen sudenkuoppa on ottaa yhdistelylaina ensimmäisestä vastaantulevasta pankista vertailematta ja kilpailuttamatta lainoja. Saat ehkä silloin vanhoja lainojasi paremman ratkaisun, mutta täysi hyöty lainojen yhdistämisestä jää saamatta, jos et hyödynnä parasta tarjolla olevaa ratkaisua. Kolmas asia, joka kannattaa pitää mielessä, on uuden lainan lyhennystahdin mitoittaminen omaan talouteen sopivaksi. Hyvän yhdistelylainan kuukausittainen lyhennys on sellainen, jonka pystyt ongelmitta maksamaan niin, että rahaa jää vielä elämiseen ja yllättäviin menoihin varautumiseenkin. Omaa talouttaan ei kannata tiukalla lyhennysaikataululla kiristää liian tiukalle, sillä epärealistisessa suunnitelmassa on vaikea pysyä, ja yksi astianpesukoneen hajoamisen kaltainen yllättävä kustannus saattaa romuttaa koko suunnitelman.

Usein kysyttyä – lainojen yhdistäminen

 • Miksi lainat kannattaa yhdistää?
 • Kenelle lainojen yhdistäminen sopii?
 • Mistä yhdistelylaina kannattaa ottaa?
 • Miksi lainat kannattaa kilpailuttaa?
 • Voinko hakea yhdistelylainaa ilman luottotietoja?
 • Tarvitsenko yhdistelylainalleni vakuuksia tai takaajia?
 • Voinko hakea yhdistelylainaa yhdessä toisen hakijan kanssa?