Kulutusluotto

Kulutusluotto on laina, joka on myönnetty kuluttajalle useimmiten ilman takuita tietystä summasta. Kulutusluottojen korot ovat yleisesti korkeampia kuin esimerkiksi asuntolainojen tai opintolainojen, mutta koroissa ja muissa kuluissa on myös hyvin paljon vaihtelevuutta. Tämän takia lainojen kilpailuttaminen ja vertailu on järkevää tehdä, johon helppovertailu.fi sivusto antaa hyvän, luotettavan ja selkeän alustan. Löydä paras kulutusluotto omaan tarpeeseesi helppovertailu.fi sivuston kautta helposti ja turvaa oma talouden hallintasi pidemmällä aikavälillä. Älä tingi omista haaveistasi, vertaa kulutusluotot tänään!

Mikä on kulutusluotto?

Kulutusluotto, toiselta nimeltään kuluttajaluotto, on luotto, joka on pankin tai muun rahoituslaitoksen myöntämä luotto kuluttajalle kulutustarkoitukseen, joko vakuudettomana tai vakuudellisena lainana. Kulutusluotot ovat kestoltaan usein lyhyempiä, muutaman vuoden kestäviä luottoja, joiden korot tyypillisesti vaihtelevat noin 9-30% välillä. Kulutusluottojen korot ovat näin huomattavasti korkeampia, kuin pankkien myöntämien muiden lainojen, muun muassa asuntolainan ja opintolainan. Hyvä esimerkki kulutusluotosta on kodin remonttia varten pankilta tai rahoituslaitokselta otettu kertaluotto tai uutta autoa varten otettu kuukausierällinen osamaksusopimus.

Kulutusluottoja on tarjolla monia erilaisia, jonka takia lainanhakijan tuleekin olla hyvin tietoinen omasta maksukyvystään, haettavan lainan koroista ja kuluista sekä erilaisista vaihtoehdoista. Kulutusluotoksi lasketaan laina, joka on suuruudeltaan keskimäärin noin 1000 – 50 000 euroa ja sen käyttötarkoitus on jonkin tuotteen tai palvelun ostaminen. Kulutusluottoa voi hakea perinteisesti pankista tai rahoitusyhtiön kautta, mutta kulutusluottoon voi törmätä myös ostettaessa jokin tuote tai palvelu yrityksen kautta, joka tarjoaa maksutavaksi osamaksua. Kulutusluoton päätarkoitus on mahdollistaa tuotteen tai palvelun hankkiminen ilman jo olemassa olevia varoja.

Kulutusluottojen tarjonta ja kysyntä on lisääntynyt Suomessa ja mukaan on tullut myös pidempien laina-aikojen tarjoajia, jolloin toki lainan lopullinen määrä on merkittävästi suurempi, kuin lyhyemmän aikavälin luotoilla. Kulutusluottojen kysyntään on vaikuttanut myös mahdollisuus hakea lainaa ilman vakuuksia, eli ilman lainan takaamista. Tämä on mahdollistanut kulutusluoton hakemisen mitä useammalle kuluttajalle, mutta vakuudettoman kulutusluoton korot ovat merkittävästi suurempia kuin pankkien myöntämien vakuudellisten luottojen. Korkeammilla koroilla pankki tai rahoituslaitos turvaa oman taloutensa myöntäessään takaamattomia lainoja.

Näin voit hakea kulutusluottoa

Vakuudettomia ja ilman takauksia olevia kulutusluottoja on helppo ja mutkaton hakea internetin kautta, hyödyntäen sitä varten tehtyjä palvelusivustoja. Sivustoilla hakijan tulee täyttää yhteystietojensa lisäksi tietoja tuloistaan, jotka vaikuttavat siihen, minkäkokoisia summia luottoa on mahdollista saada. Suomessa toimivat rahoituslaitokset ja pankit vaativat hakijoilta Suomessa olevaa osoitetta, vakituisia tuloja sekä moitteettomia luottotietoja, joiden tiedot luotontarjoaja voi tarvittaessa tarkistaa. Oikeellisten tietojen syöttäminen palvelee sekä luotonhakijaa, että luotonantajaa. Vain todellisuuteen perustuvilla tiedoilla voidaan varmistua siitä, että haettu luotto on hakijan maksukyvyn mukainen.

Oman maksukyvyn tarkistaminen ennen kulutusluoton hakemista tai sen harkitsemista on tärkeää. Hakijan tulisi olla tietoinen omista tuloista ja menoista, ja siitä, tuleeko tulevaisuudessa omaan talouteen mahdollisesti jotain muutoksia. Ennakoimalla lähivuosien taloudelliset muutokset, hakijalla on mahdollisuus sopia itselleen sopiva kulutusluottosopimus, jonka maksuerät eivät koidu myöhemmin ongelmaksi. Kulutusluottojen maksusuunnitelmien muuttaminen useimmissa tapauksissa tuo lisäkustannuksia, joten lainan maksueriä ei kannata ylimitoittaa, vaikka kulutusluotto on mahdollista saada helpostikin haluamallaan summalla ja maksuerillä. Vastuu luoton takaisinmaksusta on aina kuitenkin luotonhakijalla itsellään.

Netin ohella kulutusluottoja voi toki myös hakea pankkien kautta tai niistä voi neuvotella osamaksusopimusta tarjoavan yrityksen kanssa ostettaessa tuotetta tai palvelua. Kaikissa tapauksissa tulisi kuitenkin olla tietoinen mahdollisuudesta saada itse vaikuttaa ottamaansa kulutusluottoon ja sen tarjoajaan. Tämän vuoksi eri kulutusluottojen vertailu netissä on aina järkevää tehdä, jotta saa kokonaiskäsityksen omista vaihtoehdoistaan luotonhakijana. Kannattaa myös muistaa, että jo solmitun kulutusluottosopimuksen voi myös kilpailuttaa ja vaihtaa toiseen, jos otetun lainan ehdot, kulut ja korot vaikuttavat itselle huonoilta.

Löydä kulutusluotto Helppovertailu.fi sivustolta

Helppovertailu.fi -sivusto on syntynyt tarpeesta luoda helppo ja luotettava alusta hintojen vertailuun kuluttajille. Sivustolla voi monen muun vertailun ohella vertailla eri rahoituslaitoksien kulutusluottoja helposti listatussa mallissa. Sivusto on kasannut yhteen paikkaan monen eri luotonantajan tiedot, joiden avulla luotonhakija voi vertailla erilaisia hintoja ja sopimusehtoja keskenään tai, jopa saman rahoituslaitoksen eri vaihtoehtoja toisiinsa. Kulutusluottoa sivustolta hakiessa tuloksia voi suodattaa syöttämällä haluttuja tietoja ja arvoja hakukenttiin, jolloin sivusto hakee valikoimasta parhaimmat vaihtoehdot annettujen tietojen perusteella.

Tietoja, joiden avulla helppovertailu.fi -sivusto suodattaa eri luotontarjoajia ja heidän kulutusluottovaihtoehtojaan ovat muun muassa haluttu lainasumma, laina-aika ja korko. Luotonhakija voi myös valita haluaako hän hakea vakuudetonta tai vakuudellista lainaa, jolla on kulutusluoton korkoon suurin vaikutus. Muita vaihtoehtoja hakukentissä on ikä ja luottotietojen olemassaolo, sekä haluaako hakija hakea yhdistelylainaa tai monta eri tarjousta yhdellä hakemuksella. Tuloksiin tulee lista eri luotontarjoajista, joista voi nähdä koron määrän, laina-ajan ja lainamäärän. Lainaa voi hakea helposti klikkaamalla hae lainaa -nappulaa.

Kulutusluotto vertailu – Mistä kulutusluottoa kannattaa hakea?

Se, mistä kulutusluottoa kannattaa hakea vaihtelee hakijan taloustilanteen ja haetun lainamäärän mukaan. Suosituksena kuitenkin voi pääsääntöisesti sanoa, että netin lainavertailusivustot ovat hyvä paikka saada lisätietoa sopimusehdoista, ja saada myös numeraalisia vertailuarvoja sille, minkälainen laina omaan tilanteeseen olisi sopivin. Jos luotonhakijalla on käytettävissä vakuuksia tai takaajia lainalle, kannattaa kulutusluottoa hakea vakuudellisia lainoja tarjoavilta pankeilta tai rahoituslaitoksilta. Jos taas tavoitteena on löytää mahdollisimman taloudellinen ja oikein mitoitettu, vakuudeton kulutusluotto, on internetin vertailusivustot hyvä vaihtoehto oikean luotontarjoan löytämiseen

Helppovertailu.fi sivusto on tähän tarkoitukseen luotuna aivan mainio vaihtoehto, koska kulutusluottojen lisäksi hakija voi innostua kilpailuttamaan ja vertailemaan myös muita oman talouden kannalta tärkeitä asioita, kuten sähköenergiaa. Vertailusivuston antama apu kulutusluottojen vertailuun säästää myös hakijan aikaa, koska lainan hakeminen on tehty hyvinkin suorasukaiseksi ja selkeäksi. Suuria summia koskevia kulutusluottoja hakiessa on sivuston turvallisuus myös yksi merkittävä tekijä, koska eihän kukaan halua joutua huijatuksi, kun kyse on omasta taloudesta. Palvelusivustot ovat myös puolueettomia toimijoita, joka tuo uskottavuutta.

Kulutusluotto heti

Aikaisempina aikoina ihmiset ovat varmaankin tottuneet liikaa siihen, että lainojen hakeminen on hidasta ja lainapäätöksen saamisessa kestää useita päiviä, ellei viikkoja. Puhumattakaan siitä, miten vaikeaa on ollut ennen saada sovittua edes pankkitapaamisaika liittyen tarvittavaan lainaan. Nykypäivänä helppovertailu.fi kaltaisten alustojen avulla koko tätä prosessia on voitu nopeuttaa merkittävästi. Koko lainan hakemisen nopeus perustuu eri rahoituslaitoksien ja pankkien yhteistyöhön netin vertailusivustojen kanssa, joka on taannut rahoituslaitoksille enemmän asiakkaita ja lainojen hakijoille enemmän vaihtoehtoja ja nopeutta.

Kulutusluottojen saanti tilille on nykypäivänä erittäinkin nopeaa. Hyväksytyn luottopäätöksen saatuasi rahat voivat olla tililläsi nopeimmassa tapauksessa jopa muutaman minuutin sisällä luoton hyväksymisestä. Kulutusluottojen rahat tulevat suoraan omalle tilillesi niissä tapauksissa, missä olet itse henkilökohtaisesti hakenut luottoa omia kulutuskohteitasi varten, ennen itse palvelun tai tuotteen ostamista tai niistä tullutta tai tulleita laskuja varten. Nopeasti tilille tulevat rahat mahdollistavat nopeat maksut eteenpäin ja säästävät myös ostopäätöksen teossa rutkasti aikaa kulutusluoton hakijalta. Kulutusluoton ensisijainen tarkoitus on mahdollistaa unelmia!

Toki kaikki kulutusluotot eivät tule rahana suoraan tilillesi, jos olet esimerkiksi ottanut osamaksusopimuksen autokauppaa tai kodinremonttia tekevältä yritykseltä. Tällöin kuitenkin sinulle mahdollistuu tuotteen tai palvelun hankinta heti hyväksytyn luottopäätöksen tultua ja jatkat maksusuunnitelman mukaisesti lainan takaisinmaksua ajallaan. Nopea luottopäätös voi monesti helpottaa yllättävien menojen kanssa, varsinkin jos kyse on esimerkiksi vesivahingosta tai muusta ei-suunnitellusta taloudellista tukea vaativasta menoerästä. Suurempia menoeriä varten säästäminen on myös hidasta ja voi pahimmassa tapauksessa viedä useita vuosia, johon kulutusluotto on fiksu valinta.

Mistä löytyy halvin kulutusluotto?

Halvinta kulutusluottoa on vaikea nimetä, koska eri rahoituslaitoksien ja pankkien kulutusluottojen korot ja kulut vaihtelevat, mutta halvimman lainan voi löytää silti helposti helppovertailu.fi alustalta. Vertailusivusto kerää jatkuvasti tietoa erilaisista kulutusluotoista ja niiden tarjoajista ja ylläpitää ajantasaista informaatiota jokaisen lainanhakijan saatavilla. Hakukenttiä käyttämällä lainanhakija voi löytää juuri omaan tilanteeseensa sopivimman ja edullisimman lainatarjouksen, jonka tarkempia tietoja pääsee helposti yhdellä klikkauksella tutkimaan lisää. Vain vertailemalla ja aktiivisella uteliaisuudella kulutusluoton hakija voi varmistaa itselleen halvimman kulutusluoton.

Se, mistä ja keneltä lopulta itselle edullisin kulutusluotto löytyy, riippuu täysin hakijan antamista perustiedoista, sekä hakijan omasta taloudenhallintakyvyistä ja sen tasapainosta. Kulutusluottojen sopimusehdot ovat siis hyvinkin henkilökohtaisesti määriteltävissä edulliseksi tai kalliiksi, hakijan tilanteen mukaan. Vertailusivustoilla kannattaakin vaihdella haluttua laina-aikaa tai lainan määrää ja tutkia sen vaikutuksia tarjottuihin kulutusluottosopimuksiin, jotta varmistuu itselle parhaimman lainatarjouksen löytymisestä. Vaikka vertailusivustot antavatkin hyvää suuntaa siitä, mikä omaan tilanteeseen voisi olla edullisin vaihtoehto, on vastuu oman talouden kannalta parhaimmasta ratkaisusta luotonhakijalla itsellään.

Millaiset kulut kulutusluotossa on?

Kulutusluoton hinta koostuu monesta muustakin osasta, kuin pelkästään summasta, jolle luottoa haetaan. Kulutusluoton lainamäärästä lasketaan aina toki korkoa, mutta lisäkustannuksia voi tulla avausmaksusta, sekä erilaisista lainanhoitokuluista, jotka vaihtelevat eri rahoituslaitoksien ja pankkien myöntämien lainojen välillä paljonkin. Lainanhoitoon menevät kulut ovat yleisimmin kuukausittaisia, kun taas avausmaksu on nimensäkin mukaisesti kertaluonteinen. Näiden kustannuksien määrä vuositasolla vaihtelee nollan ja vajaan 200 euron välillä, joten taloudellisia hyötyjä hakiessaan ei kannata tuijottaa pelkästään kulutusluoton korkoja. Kokonaiskustannuksia ymmärtämällä voi kuitenkin säästää.

Kulutusluotoista puhuttaessa esiin nousevat termit todellinen vuosikorko ja nimelliskorko. Molemmat arvot ovat lainojen vertailussa tärkeitä ottaa huomioon, mutta ne tarkoittavat kokonaisuudessaan hieman eri asioita. Nimelliskorko, joka ilmoitetaan lainan yhteydessä, liikkuu yleisimmin 4,7 – 20 % välimaastossa. Se tarkoittaa lainasta perittävää korkoa, johon ei ole huomioitu inflaation tai deflaation vaikutusta. Todellinen vuosikorko taas puolestaan sisältää kaikki vuosittaiset lainaan liittyvät kulut, avausmaksun ja lainanhoitomaksut, ja sen vuoksi antaa ehkä paremman luvun vertailla eri lainojen kuluja keskenään.

Vaikka todellinen vuosikorko antaakin hyvän vertailuluvun eri kulutusluottojen vertailulle, on kuitenkin hyvä olla tietoinen, mistä osista annettu arvo koostuu. Jotkut luotontarjoajat eivät peri avausmaksuja tai lainanhoitokuluja, mutta todellinen vuosikorko voi olla silti sama kuin näitä kuluja perittäessä. Tällöin teoreettisesti ajateltuna itse koron määrä on suurempi kuin saman todellisen vuosikoron lainalla, johon sisältyy kiinteitä kuukausittaisia lainanhoitokuluja. Luotonhakijan ei kannata siis hämääntyä kuluttomista kulutusluotoista ennen niiden vertailua myös kulullisiin luottoihin. Lopulta eniten merkitsee todelliset maksettavat summat.

Kuka voi saada kulutusluottoa?

Kulutusluottoa voi Suomessa saada pääasiassa täysi-ikäinen, luottokelpoinen, vakituisia tuloja saava, Suomesta osoitteen omistava henkilö. Toki myös poikkeuksia on näihinkin sääntöihin olemassa, koska luottopäätös perustuu aina luotonhakijan henkilökohtaiseen tilanteeseen. Luotonhakijan tietoja voidaan myös tarvittaessa tarkistaa muun muassa tulorekisteristä, jonka vuoksi ajankohtaisten ja todellisten tietojen anto on tärkeää lainaa hakiessa. Kulutusluotto myönnetään myös pääsääntöisesti kulutustarkoitukseen, eli rahoittamaan jonkin tuotteen tai palvelun hankintaa. Näistä hyviä esimerkkejä ovat juurikin yllättävät tai suunnitellut kodin remontit, uuden auton hankinta tai lomamatkat.

Kuluttaja ei kuitenkaan voi saada kulutusluottoa rajattomasti ja mihin tahansa tarpeisiin. Kulutusluotoissa on useimmiten maksimiraja, joka jo puolestaan rajaa kulutusluoton käytön ainoastaan pienempiin tarpeisiin ja nimensäkin mukaisesti kuluttamiseen. Myös jo luotonhakijalla olevat lainat voivat vaikuttaa uuden lainan myöntämiseen, joten myönnetyn lainapäätöksen saannin taustalla on myös vastuullisesti hoidettu talous. Toki poikkeuksia voi olla eri luotontarjoajien välillä jopa sillä, onko luottotietonsa menettäneellä hakijalla mahdollisuuksia vai ei. Kulutusluottoja ei kuitenkaan koskaan suositella otettavaksi, jos omassa taloudessa on jo entuudestaan paljon muita luottoja.

Kulutusluottoja myönnetään myös yleisesti erilaisten palvelujen ja tuotteiden ostajille kaupan yhteydessä yrityksen kautta. Tällöin palvelevan yrityksen henkilö tarjoaa asiakkaalle tarjottavissa olevia kulutusluottoja, joka vähentää luotonhakijalta itseltään työmäärää liittyen kulutusluoton hakemiseen. Tällaisessa tilanteessa luotonhakija ei välttämättä pääse tutkimaan tarkemmin eri kulutusluottovaihtoehtoja, vaan päätyy usein ottamaan hänelle tarjotun lainan oston yhteydessä. Näissä tilanteissa tarjotut kulutusluotot ovat kuitenkin mitoitettu pääsääntöisesti yrityksen asiakkaiden tarpeiden mukaisesti, mutta toki henkilökohtaisia tarpeita voi silti syntyä, jolloin kulutusluoton vertailu voi tulla ajankohtaiseksi.

Miksi kulutusluotto hakemukseni hylättiin?

Vaikka kulutusluottojen hakeminen internetistä on nykyään nopeaa ja helppoa, ei kuitenkaan jokainen hakija saa aina myöntävää päätöstä. Eri luotontarjoajilla on omat vaatimuksensa hakijan tietojen suhteen, joka voi toisinaan hankaloittaa lainan hakemista, jos tiedossa on jokin hyväksymistä vaikeuttava tekijä. Tällaisia voivat olla eri hakijoiden elämäntilanteeseen ja talouteen liittyvät kysymykset, joita harvoin pääsee hyvinkin suorasukaisissa ja suppeissa hakemuksissa selventämään luotontarjoajalle. Tällaisessa tilanteessa voi kuitenkin olla mahdollista saada hyväksytty lainapäätös ottamalla yhteyttä lainantarjoajaan jotta omaa taloudellista tilannetta voi kuvailla tarkemmin.

Hakemuksen hylkäämisen suurimmat syyt ovat useimmiten vakituisten tulojen vähyys tai jo olemassa olevien lainojen suuri määrä verrattuna saataviin tuloihin. Myös erilaiset elämänmuutokset työllisyydessä tai tulojen hankinnassa voivat vaikeuttaa kulutusluottojen saantia, vaikka tulevaisuudessa asiat olisivat paranemassa. Hakemuksiin kannattaa myös täyttää kattavasti kaikki kysytyt tiedot ja tarkistaa, ettei niissä ole ollut kirjoitusvirheitä. Harmillista on, jos hakija tekee virheellisesti täytetyn hakemuksen huomaamattaan, johon saa kieltävän vastauksen, koska useimmiten hakemusta ei pysty enää hakemuksen sivulla jälkikäteen korjailemaan.

Kulutusluotto – Usein kysyttyä